Çelik - Profire

İçeriğe git
ÇELİK YAPILAR İÇİN YANGIN GECİKTİRİCİ UYGULAMALAR
Çelik yangın yayılımına katkıda bulunmaz; fakat, belirli sıcaklıkta yük taşıma özelliğini kaybeder. Bu özelliğini kaybettiği sıcaklığa kritik çelik sıcaklığı adı verilir.
Yangın geciktirici uygulamasına tabi tutulmayan çelik bir konstrüksiyon ile çevrelenen binalar yangın durumunda hızlı bir şekilde çökecektir. Çöküşü önlemek veya geciktirmek amacıyla verilen bir zaman periyodu için çelik intümesan kaplamalar veya çimento bazlı yangın dayanım malzemeleri ile korunmanlıdır. Bölüm faktörü ü ve kritik çelik sıcaklığına bağlı olarak bir yangın dayanımı 4 saate kadar dayanım göstermeye ulaşabilmektedir.
İNTÜMESAN BOYA
İntümesan kaplamalar bazen yapısal çelik işlerine yangın koruması sağlamak için mevcut olan ürünlere yeni bir katkı olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Fakat, intümesanlarda ilk patent 1938’lerde kabul edildi ve bu kaplama işleri iyi anlaşılmıştır. O zamandan beri özellikle son 20 yıldır intümesan kaplamaların kullanımı ciddi şekilde artmıştır. İntümesan kaplamalar yapı çelik işlerine yangın koruması sağlamak için ortak olarak kullanılan ve yazma zamanında çok katlı pazarın %40 payın üzerinde sahiptir. Bu payın yerinde üçte ikisi, yerinde ise üçte biri uygulanmaktadı.

Şişmenin fenomeni önemli şişme üretimi için ısı etkisindeki aktif bileşenlerin reaksiyonu olarak tanımlanabilir. Bu aktif bileşenler veya intümesanlar yangında mevcut hacminden bir çok kez genleşebilir ve bunu yaparken kaplamanın uygulandığı herhangi bir alt tabakaya koruyucu bir tabaka sağlayan karbonlu kireç üretirler. İntümesan fenomeninin yararlı kullanımlarından biri uygulamasında olan yangına karşı etkilere koruyan yapısal çelik yalıtımıdır. Çelik bir yüzeye uygulanan intümesan kaplama çelik yüzeye gerekli en fazla yangın dayanım periyodunu karşılayacak, bina yönetmelik gereklerini sağlayacaktır.

İntümesan kaplama sistemi genellikle üç bileşene sahiptir, bir astar, bir taban kaplama (reaksiyona giren kısım) ve sızdırmazlık ceketi. Bazı durumlarda astar ve/veya sızdırmazlık ceketi gerekli olmayabilir.

İki farklı intümesan çeşidi üretilir. Kalın ve ince tabaka kaplamalar olarak sınıflandırılabilir. İnce tabaka intümesan kaplamalar çoğunlukla endüstri ve ticari binalarda kullanılır. Uygulamalası kolaydır ve estetik olarak yüzeyde hoş bir görüntü sağlayabilmektedir. Kalın tabaka intümesanlar daha zahmetli koşullar içeren yerlerde kullanılmaya meyillidir. Örneğin Hidrokarbon yangınlarının oluşma ihtimali olduğu petrokimya endüstrisi

PÜSKÜRTME SIVA
"Çimentolu" kelimesi bulamaçlı kaplama sistemlerine dayanan alçı ve çimento için endüstri tarafından kullanılan genel bir terimdir.

Çimentolu kaplamalar farklı yangın dayanım periyodları ve farklı etki koşulları için ürünlerin seçilebilmesi amacıyla orta ve yüksek yoğunluklu sistemlerde kullanıma uygundur. Bazı "çimentolu" kaplamalar tam olarak dış koşullara dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Alçı bazlı ve çimento bazlı kaplamalar 260kgs/m3'den 750kgs/m3 'e kadar olabilmektedir.

Sprey ürünleri paslanmaz veya astarlanmış çelik üzerine direk olarak uygulanabilen çimento veya alçı/dolgu malzemesinin kullanımını içerirler. Bir kere uygulandıklarında genel hava koşullarına iyi dayanım gösterirler.

Temelde yapısal çelik işlerine yangın koruma olarak kullanılırken, bu ürünler aynı zamanda beton zeminlerin veya yapısal çerçevenin iyileştirilmesi için diğer yapı elemanlarının ateş, termal veya akustik gelişimini sağlamak için de kullanılır.

Bu ürünler sahaya kuru bir şekilde teslim edilirler ve sonrasında sahada su ile karıştırılıp ıslak bulamaç halinde yüzeye uygulanır. Püskürtme başlığına bir kez girildikten sonra, püskürtülerek memeye verilen bir hava basıncı ve hava kombinasyonu uygulanır.

İLGİLİ ÜRÜNLER

İntümesan Boya

Püskürtme Sıva

Yanmaz Levhalar / Paneller


Binalarda yangın geciktirici uygulamalar, şişen boya ve çimentolu kaplamalar hakkında daha fazla bilgi için lütfen bize ulaşın!
İletişim Formu




TELİF HAKKI © 2014-2022 PROFIRE, TÜM HAKLARI SAKLIDIR.
TELİF HAKKI © 2014-2017
PROFIRE, TÜM HAKLARI SAKLIDIR.
İçeriğe dön